Na enige tijd radiostilte ben ik weer terug met een nieuw artikel. Sinds de geboorte van Jairo heb even tijd voor mijzelf en mijn gezin genomen. Ik wilde volop genieten van mijn kraamperiode en mijn zwangerschapsverlof. Ik moest eerst in het nieuwe ritme komen en wennen aan mijn nieuwe rol als moeder. Daarnaast lukte het mij niet om tijd te vinden om artikelen te schrijven. Vanaf nu kunnen jullie weer blogs van mij verwachten. Ik durf nog niet te zeggen in welke regelmaat.
Afgelopen zondag, op Vaderdag heb ik een van onze favoriete soepen gemaakt, namelijk Saoto soep. Roquillo wilde dit graag eten en had mij dus gevraagd om dit te koken. Voor degenen die niet bekend zijn met deze soep, Saoto soep is een Surinaamse soep gevuld met veel verse ingrediënten en een heerlijke krachtige bouillon. Ik maak ongeveer 8 liter bouillon. Je zou hier 15 a 20 personen een kommetje van kunnen geven. Dat lijkt heel veel, maar de soep valt hier heel erg in de smaak en wij eten standaard meer dan 1 kom soep per persoon. Bovendien eten we er meestal twee dagen van en soms komt er familie langs die mee eet. Je kunt de hoeveelheid natuurlijk ook halveren. Een deel van de ingrediënten kun je in de supermarkt kopen en de overige zaken kun je in de toko vinden.
Wat heb je nodig voor 8 à 10 liter bouillon:
- 1 a 1,5 kilo kip (ik heb filet gebruikt)
- 3 stengels sereh (citroengras)
- 2 stukjes verse gember (1 cm)
- 2 stukjes verse laos (1 cm)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 10 pimentkorrels
- 2 salambladeren
- 8 – 10 kleine maggiblokjes
- 1/4 blokje kippenbouillonblokje
- nootmuskaat
- 1 takje selderij
Wat heb je nodig voor de vulling:
- 1 kilo kip (kipfilet die ik heb gebruikt voor de bouillon)
- 2 zakken friet chips
- 1 zak soatomix (gefrituurde mie, gebakken uitjes en friet chips)
- 1 zakje/ bakje gebakken uitjes
- 1 grote zak taugé
- selderij
- eieren
- basmatirijst
Wat heb je nodig voor de ketjap peper:
- 2 kleine maggiblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 madame jeanette
- zoute ketjap (zoet mag ook)
- een beetje water
Wat heb je verder nodig:
- 1 fles zonnebloemolie
Bereiding bouillon:
- Vul een grote soeppan met 8 of 10 liter water en doe de 8 maggiblokjes en 1/4 kippenbouillonblokje hier in. Later kun je naar smaak nog meer maggiblokjes toevoegen als je de bouillon te slap vind van smaak.
- Vervolgens voeg je de sereh (citroengras), laos en gember toe aan de bouillon. Ik maak altijd inkepingen met een mesje bij deze ingrediënten of sla deze een beetje plat met een vijzel zodat de smaken goed kunnen intrekken voor de bouillon.
- Haal de schil van de twee teentjes knoflook en de ui. De ui kun je door de helft snijden. Vervolgens doe je alles in de pan.
- Voeg de pimentkorrels, salambladeren en 2 snufjes nootmuskaat toe en goed door roeren. Laat de bouillon goed koken. Daarna zet je het vuur laag en laat je dit 2 uur pruttelen. Tussendoor verwijder je de vetlagen en het schuim van de kip. Wanneer de kip gaar is haal je deze uit de bouillon en laat je dit afkoelen.
- Tussendoor proef je of de bouillon de juiste smaak heeft. Vaak doe ik er later nog een extra stengel sereh (citroengras), laos en gember in. Dit is puur een kwestie van smaak. Ik houd van een pittige bouillon. Eventueel kun je nog een extra bouillon blokje toevoegen als je de smaak te flauw vindt.
- Hak een takje selderij fijn en doe dit in de bouillon.
Bereiding vulling:
- Kook alvast de basmatirijst, afhankelijk hoeveel je nodig hebt voor het betreffende aantal personen.
- Pluis de kipfilet die inmiddels is afgekoeld in dunne slierten. Dit is een klusje wat even wat tijd in beslag neemt, dus ga hier gerust even voor zitten. Bak de kip droog met een beetje zonnebloemolie in een wok of koekenpan. Voeg een klein beetje zwarte peper en zout toe.
- Was de taugé en verwijder de wortels aan de uiteinden. De wortels verwijder ik niet altijd omdat dit een behoorlijke klus is.
- Kook de eieren (afhankelijk van hoeveel je er nodig hebt, meestal 1 of 2 per persoon) hardgekookt. Laat de eieren een paar minuten schrikken in koud water. Daarna kun je de eieren pellen.
- Neem de rest van de selderij en hak dit fijn.
Bereiding ketjap peper:
- Neem 2 kleine maggiblokjes en doe deze in een kleine steelpan met een beetje water, knoflook en madame jeanette.
- Voeg vervolgens de ketjap toe en laat dit koken. Laat dit vervolgens afkoelen en pureer dit fijn met een staafmixer. Afhankelijk van smaak kun je natuurlijk altijd nog meer ketjap of pepers toevoegen, als je van pittig houdt.
Serveren:
- Plaats alle ingrediënten voor de vulling in een soepkom.
- Voeg de kokende bouillon erbij. De soep is klaar! Serveer de basmatirijst apart bij de soep.
Heb je deze soep eerder gegeten? Laat mij weten of je het een keer gaat proberen te maken. Bedankt voor het lezen!
Laat een bericht achter